Mies joka ei osannut sanoa ei

Mies joka ei osannut sanoa ei

Tietoa:

Ensi-ilta: 21.11.1975

Ohjaus: Risto Jarva

Käsikirjoitus: Jussi Kylätasku

Pääosissa: Antti Litja, Kirsti Wallasvaara, Matti Ruohola

Risto Jarvan rakastetussa värikomediassa Mies, joka ei osannut sanoa ei (1975) ovat pääosissa Antti Litja ja Kirsti Wallasvaara. Lähes 40 vuoden takaista Helsinkiä kuvaavassa elokuvassa on painava yhteiskunnallinen sanoma – kysymys elävän kaupunkimiljöön pelastamisesta. Kuvauspaikkana oli puu-Vallila.

Mies, joka ei osannut sanoa ei oli Risto Jarvan ensimmäinen värielokuva viiteen vuoteen, ja ensimmäinen komedia vuonna 1965 valmistuneen Onnenpelin jälkeen. Suunnanmuutos todettiin Filminorissa välttämättömäksi, sen jälkeen kun Jarvan elokuvat Kun taivas putoaa... (1972) ja Yhden miehen sota (1974) olivat teatterikierroksellaan keränneet yhteensä vain vajaat 30 000 katsojaa. Alkuperäiskäsikirjoitus syntyi ohjaajan, Jussi Kylätaskun ja Kullervo Kukkasjärven yhteistyönä, ja tuotannon rahoitus järjestyi opetusministeriön vuosina 1974-1975 myöntämän yhteensä 400 000 markan ennakkotuen ja Mainos-TV:n televisiointioikeuksien ennakko-oston turvin. Jälkikäteen elokuva sai 50 000 markan laatutuen ja äänittäjä Tuomo Kattilakoski osittain tämän elokuvan ansiosta 2 000 markan henkilökohtaisen elokuvataiteilijapalkinnon. Jusseilla palkittiin elokuvan käsikirjoitustyöryhmä sekä miespääosan esittäjä Antti Litja. 

Mies, joka ei osannut sanoa ei kuvattiin lähes kokonaisuudessaan kesällä 1975 Vallilan puukaupunginosassa Helsingissä. Elokuvan loppujaksossa on mukana yksi syystalven näkymä. 

Elokuva oli Jarvan ohjaajanuran siihen asti paras yleisömenestys ja keräsi teatterikierroksellaan katsojia vuoden ensi-illoista toiseksi eniten, yli nelikymmenkertaisesti Jarvan edelliseen elokuvaan Yhden miehen sota verrattuna. Helsingissä perättäisiä esitysviikkoja kertyi 44. Elokuva myytiin Ruotsiin. Vuonna 1978 Mies, joka ei osannut sanoa ei esitettiin myös Neuvostoliiton keskustelevisiossa, sen jälkeen kun siitä lehtitietojen mukaan oli poistettu "joitakin raisuhkoja juopottelukohtauksia".

- Suomen kansallisfilmografia 8:n (1999) mukaan.

 
 

Festivaalit varaa oikeuden muutoksiin

 

LIPUNMYYNTI

Infopiste ja lipunmyynti sijaitsevat teltassa Keskuskadulla Elävienkuvien teatteri yhteydessä.

Sähköinen lipunmyynti toimii osoitteessa:
elavienkuvienteatteri.fi.

Lippuja voi ostaa myös ennakkoon Elävienkuvien teatterista.